Samrehab - Kattarina Bertilsson

Jag har som sjukgymnast anlitat Jennie Dahlström som driver företaget Bliss & Balans för att instruera äldre personer i Yoga.

De seniorer som deltagit i hennes kurs har gjort det som en hälsofrämjande aktivitet och som ett komplement till träning av styrka, balans och kondition i anpassad träningslokal.

Deltagarna har varit både kvinnor och män med en ålder från 65 upp till 90 år.

Ovanstående träning har varit kopplat till ett Projekt som drivs av Stimulansmedel från Socialstyrelsen och pågår från -08 och framöver.

Utövningen av Yogan har skett en gång i veckan under en period av ca 10 veckor per termin.

Vid introduktionen var en del av deltagarna mycket skeptiska till att utöva Yoga men efter några gånger blev detta till en av veckans höjdpunkter.

Många uppgav att deras allmänna hälsotillstånd förbättrades som en följd av Yogan.

Andra blev bättre på att slappna av och komma till ro.

Många fann att yogans andningsbaserade övningar hjälpte till att anpassa andningen vid fysisk ansträngning. Mycket av det som utövades på Yoga passet kunde man dra nytta av i det dagliga livet, för att underlätta dagliga aktiviteter.

Balansen och kroppsuppfattningen förbättrades.

Några av deltagarna uppgav att de efter att gått på Yoga inte längre är rädda för att falla och skulle de falla så är de säkra på att klara uppresning på egen hand.

En man talade om att innan han provat Yoga hos Jennie var hans bestämda uppfattning att det var fjolligt och mesigt att gå på Yoga men den uppfattningen är nu helt ändrad. ”detta borde alla göra” är nu hans bestämda uppfattning.

”Jennie är en mycket behaglig person, vän och med en underbart lugn röst som lämpar sig utmärkt till Yogainstruktion” är ett omdöme från deltagarna.

”Jennie klarar av att anpassa övningarna även för mig som är gammal och stel, efteråt känner jag mig som en ny människa, både i kropp och själ”

 

Sammantaget omdöme av Jennie som Yogainstruktör för Seniorer är mycket gott. Utövningen av Yoga för seniorer är en aktivitet som kan anpassad utifrån var och ens kapacitet och med en stor hälsofrämjande effekt.

 

Kattarina Bertilsson Leg Sjukgymnast

Samrehab – Marks kommun

Tel 0320 779466

 

YOGISKT SMÅTT & GOTT
COASTAL YOGA, beats & bubbles
(2018-09-05)     Läs mer
Favorit i repris: GARUDA med GABRIELLA på Bliss i Skene
(2018-08-29)     Läs mer
COASTAL YOGA i Varberg
(2018-08-03)     Läs mer
Full Moon Breathwork 23 november
(2018-06-29)     Läs mer
Internationella Yogadagen 21 juni
(2018-06-19)     Läs mer
Se alla
  
Bliss & Balans YOGA etc | Örbyvägen 21 i Skene | 073- 805 96 08 | yoga@blissbalans.se